In Zeeland bouwt men alles op de verkeerde plek.
Het is in Zeeland de laatste jaren de trend om niet naar het meest praktische of duurzame te kijken, maar naar het goedkoopste. Als voorbeeld noem ik 4 bouwwerken van de laatste jaren.
Momenteel is men druk bezig met een nieuwe ontsluitingsweg die aangesloten gaat worden op de bestaande N57. Het is de laatste jaren steeds drukker geworden in het verkeer waardoor er in met name het centrum van Middelburg tijdens de spits files dreigen te ontstaan. Mede ook door de bouw van het stadskantoor en waterschapskantoor aan de verkeerde kant van het kanaal. Daardoor staat het verkeer vooral richting Vlissingen vaak vast. En wat doe je dan, dan maak je een ontsluitingsweg aan de kant van Veere. Dat helpt natuurlijk wel iets, maar er gaat meer verkeer richting Vlissingen dan richting de gemeente Veere. Dus als je vanuit Middelburg naar Vlissingen moet, en dat zal de komende jaren alleen nog maar blijven toenemen, dan heb je er niet zoveel aan om om te rijden, dan sta je liever een paar minuten stil. En als je dan vaststaat in Middelburg, dan moet je over 1 van de bruggen over het Kanaal door Walcheren. Met name de stationsbrug is erg smal en eigenlijk te gevaarlijk voor gemotoriseerd verkeer. Maar auto’s, vrachtwagens en bussen rijden er gewoon overheen, net als fietsers en voetgangers er gebruik van maken. Er zijn in de loop der jaren wat ongelukken gebeurd waardoor de gemeenteraad zich genoodzaakt zag om de verkeerssituatie aan te passen. Er werd onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de stationsbrug het beste autovrij gemaakt kon worden en dat er dan een extra brug bij moest komen speciaal en alleen voor gemotoriseerd verkeer. Maar dat vond men te duur, de prijs is kennelijk belangrijker dan de veiligheid. Want de gemeente besloot het anders te gaan doen. De brug bleef toegankelijk voor alle verkeer alleen werd het in naam een fietsbrug, waar gemotoriseerd verkeer te gast was. De verkeerslichten gingen voortaan voor fietsers eerder op groen dan voor auto’s, maar voordat je als fietser op de brug was, stond het autolicht ook al op groen. En er kwam inderdaad een nieuwe brug, een voetgangersbrug. Voetgangers moesten voortaan bij voorkeur maar omlopen als ze van en naar de stad wilden. Dat doet dus niemand, weggegooid geld dus. Terwijl er voor iets meer geld een bredere brug gebouwd had kunnen worden voor gemotoriseerd verkeer, wat de veiligheid en verkeerssituatie ten goede komt. Maar dan deden de bussen er een paar minuten langer over, dus nadat Connexxion had geprotesteert werd daar maar vanaf gezien.
Nog zo’n voorbeeld, de Westerscheldetunnel. Dat die er moest komen, daarover was iedereen het wel eens. Maar dat ie van Ellewoutsdijk naar Terneuzen moest lopen niet. Tussen die 2 plaatsen is het namelijk de kortste afstand tussen deze kant en de overkant. Dat was dus het goedkoopst en snelst klaar zijnde oplossing. Maar aangezien op Walcheren de meeste mensen wonen, moeten er dus meer mensen van Walcheren naar Ellewoutsdijk dan omgekeerd het geval zou zijn geweest. Waardoor je nu dus meer verkeer krijgt en meer files, drukte en milieuvervuiling etc. Al met al dus duurder dan wanneer de tunnel gewoon tussen Vlissingen en Breskens was gegraven, wat het meest logische was geweest. Hoofdzakelijk verkeer dus dat oostwaarts de provincie doorgaat.
Ook de bouw van een nieuw ziekenhuis zou dus het meest logische zijn geweest om dat op Walcheren te doen. Hier wonen de meeste mensen en is het ook ’s zomers het drukste. En dus voor hulpdiensten moeilijk om op tijd aan te rijden vanuit Goes, gezien het almaar toenemende verkeer. Kortom, 4 beslissingen die op zichzelf goed zijn, dat die zijn genomen, maar wel allemaal op de goedkoopste plek, in plaats van de duurzaamste en meest praktische locatie.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home